Liga-Guerreras-Iberdrola-Logotipo-150
CADET FEMENÍ VERD
RESUM FASES CADET FEMENÍ 2021
SENIOR DIVISIÓ D'HONOR FEMENÍ
DEBUT DE LES KIRIS A IBERDROLA

 

 

Del Balonmano Sant Quirico a l’Handbol Sant Quirze.

Sant Quirze del Vallès tenia, cap a l’any 1953, una població de 1.500 persones aproximadament i una agricultura amb un pes específic molt important en una època de penúries econòmiques; i feia pocs mesos s’havien arraconat les targetes de racionament de la postguerra.

Hi havia molts pocs cotxes que circulessin pels carrers plens de pols i encara havien de passar més de vint anys perquè arribés l’autopista. Per contra, hi havia molts carros, cavalls i mules. Desplaçar-se a Barcelona o Sabadell amb tren era relativament fàcil, però anar a la resta de llocs era quasi sempre una aventura per la manca d’autobusos i ferrocarrils o per la seva exasperant lentitud.

No hi havia televisió al poble però si cinema; molta gent tenia ràdios a les cases; eren poques les activitats de lleure i els dissabtes es treballava, molt pocs anaven a la platja i les segones residències eren reservades als milionaris de llavors.

Tampoc hi havia democràcia, ni partits polítics, ni Generalitat, però si molt espíritu nacional. I es parlava en català quan es podia, però sempre en la intimitat… si no et podia caure un calbot o quelcom pitjor. Oficialment s’havia de dir: “En Sant Quirico de Tarrassa se ha fundado un club deportivo denominado Balonmano San Quirico”.

En aquest ambient va néixer l’Handbol Sant Quirze, àlies Balonmano Sant Quirico de l’època. Amb dificultats per trobar hores per entrenar i jugar, unes instal·lacions precàries i molts problemes per desplaçar-se agreujats per la manca de calés. Res era fàcil en aquells temps si no es tenia molta, molta il·lusió.

Segur que la manca d’opcions de lleure va ajudar els que iniciaren aquesta aventura i va fer que en pocs temps l’handbol fos una de les activitats que més gent i passió aplegava i que alhora representés una població que volia oblidar temps pitjors i tornar a gaudir de petites il·lusions.

I així va començar l’Handbol Sant Quirze. Després la flama d’aquell esperit fundador ha anat passant d’uns a altres i, sense apagar-se en cap moment, ha arribat fins a nosaltres.

Tot i que popularment l’handbol és un esport de creació recent, i que els primers coneixements que se’n tenen a la península daten de finals dels anys 20 o principis del 30 en el marc de esferes militars, Homer ja descriu a l’Odissea un joc de pilota amb mà anomenat joc d’Urania. També a l’edat mitjana els jocs de pilota eren habituals a la cort, tot i que no gaudien, encara de cap reglamentació.

Es podria dir que la practica de jugar amb la pilota i les mans, de manera estesa com a esport, data del segle XIX, quan es va popularitzar entre els gimnastes com a complement del seu entrenament. Molts documents apunten com a precursors de l’actual handbol el raffballspied de Konrad Koch, el hazena txec o el haandbol danès.

El naixement d’aquesta disciplina esportiva com a tal té, però, dues versions. Una n’atribueix la paternitat al professor berlinès d’educació física Max Heiser, que en la recerca d’un joc que divertís als seus alumnes a l’Alemanya de la postguerra va idear un sistema de fer gols amb la mà en una porteria. Posteriorment, el seu compatriota Carl Schelen inventà un joc i l’anomenà hanbal; un joc amb les regles idèntiques al futbol, però amb la diferència que es jugava també amb les mans. L’altra versió també força estesa de l’origen de l’handbol és la que en situa el naixement a l’Uruguai ideat pel professor d’educació física Antonio Valeta, pare també d’altres jocs de pilota. Conegut popularment com a balón, va començar a ser molt practicat el 1916 i dos anys més tard se’n disputava el primer partit oficial a l’estadi de Montevideo.

La introducció de l’handbol en territori espanyol ha seguit el mateix camí que en altres llocs. Primer es va donar a conèixer l’handbol a onze, és a dir, amb onze jugadors, com a derivació del futbol, però finalment la versió de set jugadors va anar consolidant-se. La federació Espanyol d’Handbol va néixer l’any 1941 i la temporada 1942-43 es va celebrar el primer campionat d’Espanya. La Federació de Barcelona es va fundar el 1955 i la Federació Catalana el 1982.

 

Els inicis de l’handbol a Sant Quirze

L’handbol és un esport que es va començar a practicar a Sabadell als voltants de l’any 1944 sota la salvaguarda del Frente de Juventudes. Ben aviat aquesta innovadora activitat va començar a afeccionar els joves de sant Quirze, molts dels quals treballaven a les fàbriques tèxtils o estudiaven a les escoles de Sabadell.

Alguns van iniciar la seva relació amb l’handbol jugant en equips d’aquesta ciutat, ja que no va ser fins vuit anys després de l’arribada de l’handbol a la ciutat veïna que Sant Quirze aconseguí el seu primer equip.

 

Acció Católica: Els primer equip

L’any 1952, sota el nom d’Acción Católica, neix el primer equip d’handbol de Sant Quirze. Josep Maria Campmajó Samaranch, Emili Valero Reig, Josep Martí Carbó, Josep Simó Deu, Jordi Ribas Brullet, Valentí Vidal Morera, Joan Vendrell Muñoz i Antonio Garcia Sánchez en són els primers vuit jugadors.

Vestits en camisa verda i pantaló vermell, model plagiat d’un equip americà de bàsquet que venia amb la sisena flota americana i que havia fet alguns partits per tot Catalunya, Acción Católica disputa el seu primer partit contra l’equip dels Canarios, de Sabadell. Les primeres camises utilitzades pels jugadors van ser confeccionades per Jordi Ribas i van tenir un preu de 33 pessetes de l’època, cost força elevat que va fer que algunes mares dels jugadors els fessin elles mateixes l’equipament.

 

Los 7 machos

Ràpidament augmenta el nombre de joves de Sant Quirze interessats en jugar a handbol. Tant és així que neix aviat un segon equip, batejat amb un nom ben singular: Los 7 Machos. Vestits primer amb una samarreta tenyida de negre i abillats després amb els colors blanc i blau, juguen el seu primer partit contra Acción Católica, que xiula Joan Vendrell. Ningú recorda el resultat d’aquesta disputa amistosa, però el que no s’ha esborrat de la ment dels que van participar-hi són els nervis i la intensitat del partit, en què fins i tot es va arribar a les mans.

Los 7 Machos es reunia sovint a les escales de la Cooperativa i entrenava i jugava els seus partits a la pista parroquial. Havien de pagar primer 10 pessetes i després fins a 15 per a poder practicar el seu esport preferit, a diferència de Acción Católica, que ho podien fer de franc. Dos dels jugadors de Los 7 Machos provenien d’Acción Católica. De sempre, la tradició popular ha intentat trobar possibles diferències entre els components d’ambdues formacions, però la rivalitat era merament esportiva, fet que queda evidenciat en la construcció de la pista esportiva, en què van participar membres i afeccionats dels dos equips, entre els quals hi havia una bona amistat.

Cal dir, també, que durant els primers anys no es disposava de vestuaris i els jugadors es canviaven a la casa de Cal Guerra, avui edifici de l’Ajuntament. Després de l’entrenament es banyaven a la bassa de la masia de Can Feliu, sempre que la temperatura ho permetés, és clar.

 

La fusió o el naixament de l’Handbol Sant Quirze

L’any 1953 i sota l’organització del Frente de Juventudes, Educación y Descanso, se celebra el primer torneig d’handbol nocturn, en què participen els equips quirzetencs. Los 7 Machos no van poder inscriure’s amb aquest nom per indicacions de l’organització, de manera que van haver de canviar-se’l per Atlético San Quirico.

El Club Balonmano San Quirico neix de la fusió dels equips Atlético San Quirico i Acción Católica el setembre de 1953, just després del torneig nocturn del Frente de Juventudes, amb el nom inicial de Club Balonmano San Quirico.

El gran nombre d’afeccionats i de joves interessats a formar part d’aquest club fa que ja des del seu naixement es creïn dos equips, l’A i el B. Els primers jugadors del Club Balonmano San Quirico són Josep Gomariz, Josep Argemí, Julio Francisco, Francisco Andrés, Quirze Farré, Frederic Folch, Josep Martí i Emili Marsol. El segon equip el formen Josep Cambre, Jaume Olivé, Antoni Turu, Albert Gubianes, Feliu Olivé, Antonio Aguilar, Josep Maria de la Paz i Ramon Parra. Alguns dels jugadors dels equips originaris Los 7 Machos i Acción Católica, com Emili Valls, Jordi Ribas i Valentí Vidal passen a formar part d’equips de Sabadell arran de la fusió.